Ondanks dat de medische wetenschap worstelt met een goede verklaring voor rugklachten weten we inmiddels één ding wel zeker. Bewegen is het beste medicijn. Of het nu gaat om langdurig bestaande (chronische) lage rugklachten of steeds terugkerende (recidiverende) lage rugklachten. In beide gevallen is het goed om het functioneren van de wervelkolom op een actieve manier te verbeteren.
De focus van het behandelen van lage rugklachten gaat steeds minder om het verklaren van de pijn maar richt zich meer en meer op het verbeteren van beweeggedrag en zelfmanagement. In plaats van op zoek te gaan naar de pijnlijke structuren moeten we op zoek naar de factoren die de klachten veroorzaken of in stand houden. Als u als patiënt inzicht krijgt in wat uw klachten in de hand werkt of juist verlicht wordt u langzaam maar zeker zelf de regisseur over uw klachten. Beweegt men goed, of juist verkrampt, worden de spieren op de juiste wijze gebruikt, zit men goed, beweegt men voldoende. Door op al deze factoren positieve invloed uit te oefenen middels uitleg, instructies en training zien we doorgaans de beste lange termijn resultaten. Er is voor pakweg 80-90% van de rugklachten geen sluitende medische verklaring te vinden in de zin van een duidelijk waarneembare afwijking op foto’s of scans of in bloedwaarden. Voor deze categorie rug patiënten is het heel belangrijk om samen met een deskundig therapeut na te gaan waarom ze toch klachten blijven houden. Sterker nog zelfs wanneer er wel aantoonbare afwijkingen zijn is het belangrijk om te kijken naar hoe de manier waarop men de rug belast van invloed is op het ervaren van klachten. Bij Fysiotherapie VitaMarum hebben we voldoende kennis in huis om mensen met rugklachten op verantwoorde en effectieve wijze te laten trainen. Dit komt mede door onze deelname aan het Rugnetwerk Noord Nederland. In dit netwerk werken we samen met fysiotherapeuten en specialisten om de beste behandeling voor mensen met rugklachten te ontwikkelen.
Regelmatig horen we van voetballers die door een ernstige knieblessure maanden uit de roulatie zijn. Vaak is er sprake van een meniscusbeschadiging of gescheurde (kruis)banden. Meestal wordt er dan operatief ingegrepen en volgt een intensieve revalidatie om weer op niveau terug te komen.
Ook bij Fysiotherapie VitaMarum bieden we de mogelijkheid om na dergelijke blessures en operaties te revalideren en weer terug te keren naar actief sportniveau maar uiteraard ook naar werk.
Na een knieoperatie is het belangrijk aandacht te besteden aan het functioneren van de knie en de spieren rond de knie. We kijken naar de knie op zich maar ook naar de knie als onderdeel van het geheel. Als mensen al langer met knieproblemen rondlopen zien we al snel allerlei compensaties optreden op andere plaatsen in het lichaam. Naast kracht, stabiliteit en conditie is dit een belangrijk onderdeel van de revalidatie: het functioneel herstellen van normale beweegpatronen. Daarom is knie revalidatie niet alleen belangrijk voor sporters maar ook voor mensen die na een knieoperatie weer aan het werk moeten. De duur en intensiteit van een knie revallidatietraject hangt van veel factoren af, denk aan ernst van het letsel, hoe lang er al klachten waren voor de operatie, maar ook het gewenste activiteitenniveau.
Fysiotherapie VitaMarum
Adres: Kamperfoelielaan 2
9363EV Marum
Telefoon: 0594 – 64 21 11
E-mailadres: info@fysiotherapiemarum.nl
Ⓒ Fysiotherapie Vitamarum - Powered by Spectra Studio Works